صحیفه سجادیه و آیة الله خرسان

صحیفه سجادیه و آیة الله خرسان
….. اگر صحیفه سجادیه نمیبود، آثار تلاشهای امام سجاد علیه السلام در اصلاح جامعه محو میشد.
صحیفه سجادیه چیست؟
صحیفه سجادیه که «زبور آل محمد» و «انجیل اهل بیت» نیز نامیده میشود، مجموعهای از دعاهای امام زین العابدین و سید الساجدین علی بن حسین بن علی بن ابی طالب علیهم السلام است که چهارمین امام از نظر شیعه است و مورخان اسلام، اتفاق نظر دارند که از مشهورترین شخصیتهای اسلامی از جهت تقوا و زهد و عبادت بود.
راویان زیادی دعاهای امام سجاد علیه السلام را که به وسیلۀ آنها خدا را عبادت میکرد، نقل کردهاند. شمار این دعاها به ۵۴ دعا میرسد که این مجموعه آنها را در بر دارد. این دعاها اهمیت فراوان دارد و هر که با دقت و ژرف بینی بدانها بنگرد، جایگاه والای این امام والامقام را در آینۀ آنها میبیند.
این مجموعه بوستانی معطر است که بوی عطر سخنان زیبایش به مشام خوانندهاش میرسد؛ مدرسهای است برای تهذیب درون انسان از آلودگیهای گناهان؛ منشوری تربیتی است برای نسلهایی که پیاپی میآیند؛ دعاکننده را به التزام به خطّ صحیح اخلاقی شریعت اسلامی فرا میخواند؛ به دور از پیرایهها و تغییر و تحریفهایی که دانشمندان غرض ورز یا حاکمان مفسد یا گروههای بدعت گذار به نام دین بر آن افزودهاند.
تاریخ برای ما از گروهی فرمانروا سخن میگوید که به نام دین بر مردم حکومت کردهاند، در حالی که یکی از اینان وقتی صدای مؤذن را به بانگ «اشهد انّ محمداً رسول الله» شنید، گفت: «ألا دفنا دفناً». چنانکه پیش از این دیگری گفته بود: «لا خبر جاء ولا وحي نزل»
این همه در حالی است که مسلمانان چنین سخنانی را از اینان میشنیدند، بدون آنکه به آنها اعتراض کنند یا سخنی در پاسخ به آن جسارتها بر زبان آورند. در برابر چنین برنامه ریزیهای خطرناکی کسی مقاومت نکرد جز اهل بیت پیامبر، که جان خود را بر کف دست نهادند و فرجامی نیکو برای خود رقم زدند.
امام زین العابدین علیه السلام در دورهای چنین دشوار میزیست که فتنهها یکی پس از دیگری سر بر میآوردند، تا آنجا که به آستانۀ نابودی کامل سنتهای پیامبر رسیده بود. حضرتش بهترین وسیله برای احیای سنتهای جدش حضرت خاتم الانبیاء و محو تلاشهای مفسدان را در «دعا» یافت. دعا سلاح مؤمن است، چنانکه رسول خدا فرمود. امام زین العابدین این سلاح را در برابر تمام ستمگران به کار گرفت، بدون اینکه خشم آنها را بر انگیزد. نیز از این وسیله برای اصلاح امور اعتقادی و اخلاقی امت استفاده کرد.